Rouw is een levensfase waarin je leert te leven met verlies. Je persoonlijke rouw reflecteert de relatie die je had met mens(en) en leefwijzen die verloren zijn gegaan. In een rouwproces mis je de overledene(n), maar er klinken ook eigenschappen in door van je eigen persoonlijkheid en van de cultuur waarin je bent opgegroeid. Ook veranderingen in je zelfbeeld na het verlies spelen mee. Als je rouwproces stagneert, onnatuurlijk en moeizaam verloopt en je leven teveel gaat domineren in gedachten, (onderdrukte) emoties en gedrag, dan spreken we van complexe rouw.
Bij complexe rouw gaat het om intens verdriet en verwarring na een persoonlijk verlies dat je normale functioneren langdurig beperkt of onmogelijk maakt. Andere kenmerken zijn het onvermogen om je verlies te accepteren, obsessief denken aan de overledene en pogingen om de verloren geliefde 'dichtbij’ te houden. Een rouw proces wordt traumatisch als het verlies "onmogelijk" te accepteren is. Vaak na plotseling overlijden (of vermissen) van je partner of kind. Na een dramatisch ongeval, geweld of (zelf)moord.
In een complex of traumatisch rouwproces voel je soms de sterke noodzaak om actief bezig te blijven zodat je niet bij je gedachten en emoties stil hoeft te staan. Emoties en gedachten rondom het verlies kunnen zo hevig zijn dat je er bang voor wordt. Het verlies doet pijn. Je wilt en kunt niet loslaten. Onderdrukken van emoties bij rouw en verdriet kan op den duur tot diverse psychische en lichamelijke klachten leiden (rouwstoornis) ...
Angst aanvallen Alcohol, roken, slikken, eten Boosheid, woede, frustratie Depressief en machteloos Emoties niet toelaten Eenzaamheid, problemen met alleen zijn Een gevoel van onveiligheid Gevoelloosheid, verdoving Gezondheidsproblemen Gevoel dat het leven geen zin meer heeft Intens verdriet en pijn Niet accepteren van het verlies Normaal functioneren is onmogelijk Obsessief denken aan het verlies Pogingen om overledene en leefwijze dichtbij te houden Schuldgevoel, schaamte en spijt Slaap storingen en oververmoeidheid Storingen in het zelfbeeld Stress en spanning in het lichaam Verlangen naar de overledene Vermijden van plekken, situaties, mensen Zelfdestructieve (suicidale) gedachten of gedrag
Complexe rouw & Rouwstoornis
een afspraak maken?
Wanneer is langdurig rouwen te lang? Een duur van 6-12 maanden is normaal. Complexe rouw wordt gekenmerkt door een (te) groot aantal intensieve rouw reacties met lijden en disfunctioneren als gevolg. Als de overledene een levenspartner of eigen kind was, dan is er een verhoogd risico op verstoorde rouw. Een sterk verhoogd risico ontstaat na ‘traumatisch verlies’, dat wil zeggen: verlies door doodsoorzaken als ongevallen, geweld (moord en doodslag) en zelfdoding. Een bijzonder rouwproces betreft je eigen leven en de persoon die je was, na je aangekondigde dood door een ingrijpende ziekte. In rouwprocessen zijn depressie verschjnselen, stress en angststoringen te verwachten. Kun je een verlies moeilijk accepteren? Psycholoog Michiel Thissen geeft private begeleiding, acceptatie-therapie, cognitieve gedragstherapie en traumatherapie bij complexe rouw processen. Samen zoeken we naar mogelijkheden.