Emotieregulatie is het vermogen om je eigen emoties te herkennen, te accepteren en in een acceptabele vorm te uiten. Als je niet goed met emoties omgaat, dan kun je emoties eerst negeren en later (over)emotioneel reageren. Je blijft daardoor vaak langer in een emotionele toestand hangen. Een storing in de emotieregulatie kan iedereen overkomen. Het komt wat vaker voor bij mensen met (kenmerken van) ADHD, autisme, borderline of hoge sensitiviteit.
Storing in de emotieregulatie betekent dat je emotionele reactie ontbreekt, te koel of te heftig is. Je begrijpt emoties van jezelf of anderen niet goed of probeert ze te negeren. Uit frustratie kun je de neiging hebben om impulsief te reageren. Daardoor blijf je soms hangen een emotionele toestand, merkbaar aan je ademhaling, bloeddruk, blozen, hartslag, spierspanning (hoofd en nek), spijsvertering, vermoeidheid of zweten.
Het begint met een incident dat je raakt, waarop een onderkoelde reactie of een ongewenste uitbarsting volgt. Daarna blijf je erover nadenken. Je emotionele gedrag is een complexe gewoonte. Het verbergt gedachten en kan verbonden zijn met verstoorde interacties in het verleden, onveilige hechting of niet verwerkte trauma's. Kenmerkend zijn...
Arrogant en koel gedrag Destructief gedrag Dramatiseren Drift aanval Gebruik van alcohol of drugs Impulsief gedrag Instabiele relaties Jeugd trauma Theatraal gedrag Vermijdingsgedrag Wisselende stemmingen Zelfbeeld: te hoog of te laag
angst, woede, vreugde, verdriet
een afspraak maken?
Storing in je emotie-regulatie kan een probleem vormen voor jezelf en anderen. Ongereguleerde reacties op emoties en het bijbehorende gedrag kan schadelijk zijn voor je relaties (partner, kinderen, vriendschappen) of veroorzaakt overtredingen van sociale regels (werk, buren, verkeer). Dat is uiteindelijk vooral het meest nadelig voor jezelf.
We analyseren probleemsituaties en manieren om die aan te pakken. Zowel je eigen emoties en die van anderen worden onderzocht. Je gaat emoties en stemmingen beter aanvoelen, onderliggende behoeften begrijpen en je gedrag beter sturen, veranderen of versterken.