Emoties beïnvloeden betekenissen die je geeft aan de omgeving. Als je angstig bent, dan kunnen mensen, objecten en situaties gevaarlijk overkomen. Als je boos, verdrietig of somber bent, dan lijkt de wereld in ondergang en vol met gevaar, waardoor gebeurtenissen dramatisch wordt geinterpreteerd. Als je euforisch bent, dan lijkt alles mogelijk.
Storing in je motie-regulatie kan een probleem worden voor jezelf en anderen. Een ongereguleerde reactie op frustratie kan schadelijk zijn voor je relaties (partner, kinderen, vriendschappen) of veroorzaakt overtredingen van sociale regels (werk, buren, verkeer, sport). Dat is uiteindelijk vooral het meest nadelig voor jezelf.
Dit betekent dat je emotionele reactie vaak te koel of te heftig is. Misschien begrijp je emoties van jezelf of anderen niet goed of je probeert ze te negeren. Op frustrerende momenten kun je de gewoonte(neiging) hebben om impulsief te reageren. Daardoor blijf je vaak langer hangen in een emotionele toestand, merkbaar aan je ademhaling, bloeddruk, blozen, hartslag, spierspanning (hoofd en nek), spijsvertering, vermoeidheid of zweten. kenmerkend zijn ...
Angst aanvallen Arrogant/ koel gedrag Boosheid en driftaanval Destructief gedrag Dramatiseren Gebruik van alcohol of drugs Impulsief gedrag Instabiele relaties Jeugd trauma Theatrale vreugde Verdriet aanval Vermijdingsgedrag Wisselende stemmingen Zelfbeeld: te hoog of te laag
Emotie regulatie storingen?
Analyse van emotioneel gedrag
Emotioneel gedrag is een complexe gewoonte. Het verbergt gedachten en kan verbonden zijn met verstoorde interacties in het verleden, onveilige hechting of niet verwerkte trauma's. Emotieregulatie is het vermogen om je eigen emoties te herkennen, te accepteren en in een zinvolle vorm te uiten. Als je niet makkelijk met emoties omgaat, dan kun je emoties negeren en pas later (over)emotioneel reageren. Storing in de emotieregulatie kan iedereen overkomen. Het komt wat vaker voor bij mensen met ADHD, Autisme, Borderline, Zelfbeeld problemen en Hoge sensitiviteit.
Emotie regulatie is meer dan alleen 'het hoofd koel houden'. Het gaat om het begrijpen van triggers, het herkennen van stress en het ontwikkelen van gedragsvormen om functioneel te leren reageren op frustratie.
PsycholoogMichiel Thissenhelpt privaat en discreet bij (over)gevoeligheid voor emoties, te koele of te heftige reacties op stress en frustratie. Je leert situaties herkennen, ontspannen en de regie over je gedrag behouden. Het gaat om cognitieve gedragstherapie, mentalisatie therapie, schematherapie & EMDR. We analyseren probleemsituaties en manieren om die aan te pakken. Zowel je eigen emoties en die van anderen worden onderzocht. Je gaat emoties en stemmingen beter aanvoelen, onderliggende behoeften begrijpen en je gedrag beter sturen, veranderen of versterken.