ADHD bij volwassenen Gooi Hilversum Amersfoort Utrecht
ADHD (=Attention Deficit Hyperactivity Disorder) betekent dat je last hebt van hyperactief en impulsief gedrag plus problemen met concentratie. ADD (=Attention Deficit Disorder) is een subtype. Met ADD heb je wel last van de concentratie problemen en impulsiviteit, maar ben je minder hyperactief.
Als volwassenen AD(H)D-er ben je altijd maar druk (niet ontspannen) in je hoofd: denken, veel praten, in de rede vallen, dingen eruit flappen, snel reageren, voordringen. Je kunt zo opgaan in een activiteit, dat alles langs je heen gaat. En ineens de interesse verliezen. Ook heb je last van emotionele uitbarstingen. Het is moeilijk voor je om sociale regels toe te passen. Soms verbreek je een vriendschap of relatie door impulsiviteit. Je gedrag lijkt soms een beetje op autisme, maar is het niet ... Mogelijke kenmerken zijn...
Aandacht tekort/ snel afgeleid Creatief en origineel gedrag Heftige emotionele uitbarstingen Hyperactief /ongeduldig Impulsief /ongeremd Moeite met sociale signalen Onhandig, vallen en knoeien Overconcentratie op details Stemmingswisselingen /humeurig Te laat komen / geen tijdbesef
Met AD(H)D ben je impulsief, maar niet zelf-destructief, zoals bij borderline. Je hebt moeite met concentratie, door gedachten en prikkels, niet omdat je depressief bent. Er kan een verband zijn met je relatieproblemen. AD(H)D gedrag heb je mee gekregen met je geboorte, niet als reactie op trauma. Je moet wel moeite doen om relaties op een "normale" manier aan te gaan en te onderhouden.
AD(H)D
Wanneer een afspraak maken?
Erfelijke factoren en een laag geboortegewicht kunnen je kans op AD(H)D vergroten. Aangeleerde eigenschappen die je AD(H)D gedrag versterken zijn impulsiviteit, emotionele instabiliteit en het zoeken naar veel prikkels.
Psycholoog Michiel Thissen geeft private begeleiding, hulp en advies aan volwassenen met AD(H)D bij het ontwikkelen van zelfinzicht, zelfsturing en structuur. Het is belangrijk om je AD(H)D goed te begrijpen. We onderzoeken hoe je deze eigenschappen goed kunt gebruiken en nadelen kunt compenseren. We gaan in op acceptatie, angst, stemmingen, stress, ontspanning, sociale vaardigheden, zelfbeeld en voor- en nadelen van medicatie. Samen kijken we naar je gedrag om dit met cognitieve gedragstherapie of schema-therapie te versterken en/of om te buigen waar dat nodig is.